Vaniljfudge & Chokladfudge

Mycket tid hemma, och mycket av den tiden spenderas i köket. Det bakas en del till jul, trots att julen inte blir densamma i år... men va fan, äta mycket gott och onyttigt behöver man som en boost i denna trista tid.

Så! I godisväg har jag gjort fudge, både vanilj- och chokladfudge, och det smakar så gott... så gott att jag gjorde mera vaniljfudge. 

Tänk på att göra fudge tar en stund... ha gott om tid och orken för att röra om en hel del! 




Vaniljfudge 

1 vaniljstång eller 1-1,5 krm vaniljpulver
4 dl strösocker 
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl ljus sirap
50 g smör 
1 krm salt 

Gör så här:
Lägg bakplåtspapper i en form, ca 20×30 cm.
Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull, eller ha ner vaniljpulver i en kastrull. Tillsätt socker, grädde, mjölk, sirap, smör och salt i kastrullen. Rör ihop allt med en värmetålig slev eller slickepott. Värm på låg värme tills smöret smält, rör om då och då.
När smöret smält höj till medelvärme och låt massan koka tills den har en temperatur på 117 grader. (Jag använde en digital ungstermometer för att hålla koll.) Rör om då och då så massan inte bränner fast.
Ta bort kastrullen från spisen och låt bubblorna lugna sig lite. Rör om med en värmetålig slev eller slickepott tills smeten blir tjockare och temperaturen sjunkit till 55-60 grader. Smeten ska bli matt. 
Häll fudgen i formen, tryck ut med en spatel och låt stelna i rumstemperatur i minst 6 timmar.
Skär i bitar! 



Chokladfudge

1 vaniljstång eller 1-1,5 krm vaniljpulver
3 dl strösocker 
2,5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl mörk sirap
50 g smör 
100g mörk choklad, hackad

Gör så här:
Lägg bakplåtspapper i en form, ca 20×30 cm.
Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull, eller ha ner vaniljpulver i en kastrull. Tillsätt socker, grädde, mjölk, sirap och smör i kastrullen. Rör ihop allt med en värmetålig slev eller slickepott. Värm på låg värme tills smöret smält, rör om då och då.
När smöret smält höj till medelvärme och låt massan koka tills den har en temperatur på 117 grader. (Jag använde en digital ungstermometer för att hålla koll.) Rör om då och då så massan inte bränner fast.
Ta bort kastrullen från spisen och låt smeten svalna en aning. 
Tillsätt den hackade chokladen och rör om med en värmetålig slev eller slickepott tills smeten blir tjockare och temperaturen sjunker till ca 70 grader. Var försiktig så att smeten inte blir grynig.
Häll fudgen i formen, tryck ut med en spatel och låt stelna i rumstemperatur i minst 6 timmar. (Badda av smeten med pappersark om smör/olja finns.)
Skär i bitar! 






Kommentarer

Populära inlägg