Rabarbermarmelad med hint av vanilj och rom.
I förr förra veckan rensade (skördade?) jag i landets rabarberland för att göra egen marmelad.
Älskar smaken av rabarber, och gärna i kombination med vanilj... Mmm.
Så! Jag gjorde rabarbermarmelad med smak av vanilj och slängde även i lite romarom!
Mums, så gott! Marmeladen funkar till det mesta, rostat bröd, glass, i rulltårta/tårta och till pannkakor...
Jag gjorde ganska mycket marmelad just för att ge bort till nära och kära, och för att ha en stor burk själv då!
Älskar smaken av rabarber, och gärna i kombination med vanilj... Mmm.
Så! Jag gjorde rabarbermarmelad med smak av vanilj och slängde även i lite romarom!
Mums, så gott! Marmeladen funkar till det mesta, rostat bröd, glass, i rulltårta/tårta och till pannkakor...
Jag gjorde ganska mycket marmelad just för att ge bort till nära och kära, och för att ha en stor burk själv då!
Rensade ganska grovt i rabarberlandet. |
Dags att göra marmelad. |
Rabarber! |
Alla ingredienser är i kastrullen och börjar koka upp. |
Rabarbermarmeladen är upphälld på burkar och svalnar. |
Redo att ges bort! |
Rabarbermarmelad med vanilj och rom
Drygt 1½ kg rabarber, skalade och skurna i bitar
1½ kg syltsocker
3-4 msk vaniljsocker (smaka av)
3-4 msk romarom (smaka av)
Ev nån matsked vatten
Gör så här:
Skala bort det yttre tunna skalet av rabarbern, och skär rabarbern i centimeterstora bitar.
Lägg rabarbern i en stor kastrull och häll över syltsocker. Ev kan man ha i lite vatten, jag hade i det för att inte få en alltför seg marmelad.
Låt allt koka upp under omrörning, och koka tills rabarbern blir mjuk och nästintill vill koka sönder (10-15 minuter).
Under tiden marmeladen kokar smakar man av med vaniljsocker och romarom. Ta en liten mängd på en sked, låt svalna så kan man känna av smakerna samt att konsistensen blir tjockare.
Skumma av.
Under tiden marmeladen kokar smakar man av med vaniljsocker och romarom. Ta en liten mängd på en sked, låt svalna så kan man känna av smakerna samt att konsistensen blir tjockare.
Skumma av.
Ta bort marmeladen från plattan och häll upp i väl rengjorda steriliserade glasburkar och förslut med lock direkt.
Jag brukar sterilisera glasburkarna genom att koka locken snabbt, och glasburkarna ställer jag in i en kall ugn som jag värmer upp till 125 grader och sedan låter stå i 15 minuter innan de får svalna av i ugnen.
Fina! Har du gjort chutney också?
SvaraRaderaNäe. Blir mest marmelad och paj. :)
RaderaDen var himmelsk! Vi åt upp vår burk på några dagar för den var så god på rostade mackor. Nu ska jag prova att göra min egen. Tack för receptet :)
SvaraRaderaHärligt! Vad roligt! :)
RaderaVarsågod!