Homemade - Pepparkakor!
Det här är första gången som jag gör egen pepparkaksdeg, samt första gången som jag och sambon bakar pepparkakor tillsammans!
Minns inte ens när jag själv bakade pepparkakor.
Just nu vill jag bara insupa julstämning, för detta är en mysig tid och jag vill bara njuta av den.
Doften av glögg, saffran och pepparkaka får det att rysa i kroppen.
Och! Degen, pepparkakorna, blev väldigt goda så jag känner mig riktigt nöjd!
2 msk mald kanel
Minns inte ens när jag själv bakade pepparkakor.
Just nu vill jag bara insupa julstämning, för detta är en mysig tid och jag vill bara njuta av den.
Doften av glögg, saffran och pepparkaka får det att rysa i kroppen.
Och! Degen, pepparkakorna, blev väldigt goda så jag känner mig riktigt nöjd!
Min färdiga pepparkaksdeg! |
Glöm inte att ta fram pepparkaksdegen i tid, så den inte är stenhård vid utbakning. |
Pepparkakor redo att gräddas. |
Sambon bakar. :) |
Våra färdiggräddade pepparkakor! |
Det blev en hel del pepparkakor! Fram med glögg, lingongrädde och/eller mögelost, så äter vi pepparkakor! |
Pepparkakor
150 st, beroende på form
och storlek
Pepparkaksdegen ska vila i kylen
över natten, så tänk på att göra degen dagen innan du ska baka. Överbliven deg kan
sparas i kylen, så kan man grädda pepparkakorna vid fler tillfällen.
4 dl farinsocker
2 dl ljus sirap
1,5 dl grädde
1 msk mald kryddnejlika
1 msk mald kardemumma2 msk mald kanel
1 msk mald ingefära
1 tsk vaniljsocker (kan
uteslutas, jag är beroende av vaniljsocker)
500 g smör
1 kg vetemjöl (ca 17 dl, spara ½ dl till utbak)
1 ägg
1 kg vetemjöl (ca 17 dl, spara ½ dl till utbak)
1 ägg
1 msk bikarbonat
1 tsk salt
Gör så här:
Mortla alla kryddorna.
Koka upp sirap, socker,
grädde och kryddor under omrörning i en kastrull. Ställ åt sidan så det svalnar något. Rör sedan ner smöret så att allt smälter ihop.
Häll blandningen i en stor bunke och
låt svalna.
Tillsätt mjölet (spara en
halv dl till utbakningen av pepparkaksdegen) samt ägg, salt och bikarbonat.
Vispa med degkrokar till en smidig
pepparkaksdeg.
Sätt plastfolie över bunken och låt pepparkaksdegen vila i kylskåp till nästa dag,
Tag fram degen 30-60 minuter innan utbak, så är degen lättare att jobba med.
Tag fram degen 30-60 minuter innan utbak, så är degen lättare att jobba med.
Sätt ugnen på 200 grader.
Ta fram pepparkaksformar.
Mjöla ett bakbord och en kavel.
Mjöla ett bakbord och en kavel.
Dela degen i fyra delar och börja kavla ut en degbit i taget.
Se till att mjöla under tiden så att inte pepparkaksdegen fastnar.
Se till att mjöla under tiden så att inte pepparkaksdegen fastnar.
Kavla ut och ta ut
figurer med pepparkaksformar, gör inte för tjocka pepparkakor!
Lyft upp och lägg figurerna på plåtar med bakplåtspapper eller smorda med smör.
Lyft upp och lägg figurerna på plåtar med bakplåtspapper eller smorda med smör.
Grädda pepparkakorna i ca 7 minuter.
Kommentarer
Skicka en kommentar