torsdag 8 december 2016

Homemade - Pepparkakor!

Det här är första gången som jag gör egen pepparkaksdeg, samt första gången som jag och sambon bakar pepparkakor tillsammans!
Minns inte ens när jag själv bakade pepparkakor.
Just nu vill jag bara insupa julstämning, för detta är en mysig tid och jag vill bara njuta av den.
Doften av glögg, saffran och pepparkaka får det att rysa i kroppen.
Och! Degen, pepparkakorna, blev väldigt goda så jag känner mig riktigt nöjd!


Min färdiga pepparkaksdeg!
Glöm inte att ta fram pepparkaksdegen i tid,
så den inte är stenhård vid utbakning.
Pepparkakor redo att gräddas.
Sambon bakar. :)
Våra färdiggräddade pepparkakor!
Det blev en hel del pepparkakor!
Fram med glögg, lingongrädde och/eller mögelost,
så äter vi pepparkakor!

Pepparkakor

150 st, beroende på form och storlek

Pepparkaksdegen ska vila i kylen över natten, så tänk på att göra degen dagen innan du ska baka. Överbliven deg kan sparas i kylen, så kan man grädda pepparkakorna vid fler tillfällen.

4 dl farinsocker
2 dl ljus sirap
1,5 dl grädde
1 msk nystötta kryddnejlikor
1 msk nystötta kardemumma
2 msk mald kanel
1 msk mald ingefära
1 tsk vaniljsocker (kan uteslutas, jag är beroende av vaniljsocker)
500 g smör
1 kg vetemjöl (ca 17 dl, spara ½ dl till utbak)
1 ägg
1 msk bikarbonat
1 tsk salt

Gör så här:
Mal kardemumma och kryddnejlikor fint i en mortel eller i minihackare.
Koka upp sirap, socker, grädde och kryddor under omrörning i en kastrull. Ställ åt sidan så det svalnar något. Rör sedan ner smöret så att allt smälter ihop.
Häll blandningen i en stor bunke och låt svalna.
Tillsätt mjölet (spara en halv dl till utbakningen av pepparkaksdegen) samt ägg och bikarbonat.
Vispa med degkrokar till en smidig pepparkaksdeg.

Sätt plastfolie över bunken och låt pepparkaksdegen vila i kylskåp till nästa dag, 

Tag fram degen ca 30 minuter innan utbak, så är degen lättare att jobba med.

Sätt ugnen på 200 grader.
Ta fram pepparkaksformar.
Mjöla ett bakbord och en kavel. 
Dela degen i fyra delar och börja kavla ut en degbit i taget.
Se till att mjöla under tiden så att inte
 pepparkaksdegen fastnar.
Kavla ut och ta ut figurer med pepparkaksformar, gör inte för tjocka pepparkakor!
Lyft upp och lägg figurerna på plåtar med bakplåtspapper eller smorda med smör. 


Grädda pepparkakorna i ca 7 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar