lördag 7 februari 2015

Grötbullar med havregryn!

Grötbullar kanske inte låter så gott, men dessa småbröd var jättegoda och saftiga!
När jag fyllde år fick jag en prenumeration på tidningen Hembakat av mina fina systrar, och det var i det senaste numret som jag hittade detta recept (ett av många recept som jag vill pröva, finns ju så oändligt mycket godsaker!)!
Bröden var fantastiska att äta varma från ugnen med bara en stor klick (salt) smör på, men de var mumsiga även när de svalnat!
Pröva!



En plåt med härliga småbröd klara!

Mm, så mumsigt!



Grötbullar med havregryn

25-30 st (Jag ville ha dem lite större så jag gjorde 20 st)

3 dl havregryn
5 dl vatten, kallt
50g smör
50g jäst
2 1/2 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
2 msk ljus sirap (jag hade nån extra matsked)
5 dl rågsikt
6-8 dl vetemjöl

Garnering:
Havregryn

Gör så här:
Koka ihop havregryn och vatten till en gröt i en kastrull.
Häll gröten i en bunke och blanda ner smöret så det smälter.
Smula ner jästen i en annan bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt salt, sirap, gröt (jag lät den svalna något), rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en lite kladdig deg och kör den i maskin i 2-3 minuter eller knåda den för hand dubbla tiden. (Jag använder alltid elvisp med degkrokar så jag körde i ca 5 minuter)
Låt degen jäsa under bakduk i 60 minuter. 
Mjöla händerna och dela degen i 25-30 bitar (eller 20 bitar!). Forma dem till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper (ha lite mjöl på plåten så att de inte fastnar på pappret). Platta till dem lite med mjölade händer.
Låt dem jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bröden med vatten och strö över havregryn. Grädda bröden mitt i ugnen i 12-14 minuter.
Låt dem svalna på ett galler under bakduk.


4 kommentarer:

  1. Åh dessa ska jag pröva, som du säger :)
    Hemgjordt bröd kan ju vara det godaste!

    SvaraRadera
  2. Då man kommer in på din blogg börjar det ALLTID vattnas i munnen... :-)

    SvaraRadera