Smörgåstårta!

Ingen tårta på tårta bli're här!
Sambon min önskade att vi skulle servera smörgåstårta på hans firande (som var idag!), och vi båda kom överens om att de skulle bli too much med att servera en mastig tårta därefter.
Så vi (eller jag) satsade på att servera, kanske inte sju, men fem sorters fika!
Det serverades Världens Bästa Ananaspaj med grädde, två sorters kakor + Slutty Brownies som jag bakat i veckan och Fylld Vetelängd.
Räckte gott å väl, och blev över!
I alla fall! Åter till smörgåstårta.
Minns sedan man var liten då mamma och hennes kompis gjorde smörgåstårtor, och de gjordes bara till speciella tillfällen!
Så! Minst en gång per år gör jag en smörgåstårta till något firande och man njuter lika mycket varje gång... Man ledsnar aldrig för smörgåstårtan har nästintill blivit en tradition och det är ju helt enkelt så jäkla gott att äta!
Jag följer mitt egna recept på smörgåstårta (finns efter bilderna!), som jag skapat efter vad jag tycker om... Kan ibland ändra nåt, men följer ofta samma recept.
Plus! Gjorde en demivegetarisk variant till min systers Tess, som äter fisk men icke kött.



Ingredienser fram, dags att göra smörgåstårta!

Kantskär brödet!

Fint hackad skinka, som jag fixade i min mixer.

Alla olika grundingredienser till fyllningarna, ost, ägg, ärt/morötter,
skinka och tonfisk.

I med resterande ingredienser.

Färdiga fyllningar, dags att bygga ihop smörgåstårtor!

Några lager färdiga.

Fyllning bres på.

Demivegitarianen plus vanliga smörgåstårtan färdigbyggda!

På med färskostblandningen, smörgåstårtans frosting!

Färskostblandning har täckt in smörgåstårtorna.

Preppat allt inför garnering.

Väldigt gott med isbergssallad runt om!

Färdiggarnerade smörgåstårtor!

Alla tyckte att det smakade väldigt gott!

Fikadags!

Fika fika fika!


Smörgåstårta

Gör smörgåstårtan en dag innan servering, så den hinner "plocka upp" alla smaker och bli saftig, men garnera den samma dag som den ska avnjutas!

(15 personer)

48 skivor formbröd, kantskuret (Mått 3x4 skivor, 4 lager bröd)

Skinkfyllning:
2 dl majonnäs
3 dl crème fraiche
400-500 g rökt skinka, finhackad/mixad

Ostfyllning:
200g färskost
3 dl crème fraiche
300g riven ost, smakrik (välj din favorit!)

Äggfyllning:
5 - 6 ägg, kokta och delade till strimlor (dela 2 gånger i äggdelare)
2 dl majonnäs
3 dl crème fraiche
1 dl dill, fryst

Runt om:
1 dl crème fraiche
400g färskost

Garnering:
Precis vad du vill!
Jag brukar använda olika sorters grönsaker, räkor, ägg, skinka (rostbiff eller lax), vindruvor och salladsost.

Gör så här:
Blanda ihop alla fyllningar i varsin bunke.
Lägg en botten av kantskurna bröd (3x4) på en bricka eller klädd plåt (min plåt rostar av sig så klär in den i folie), tänk på att den ska få plats i kylen! 
Bre ut skinkfyllning över hela botten, täck över med bröd och bre på ostfyllningen, lägg på bröd och bre ut äggfyllning och avsluta med ett lock av bröd. 
Blanda ihop färskost och crème fraiche och använda en spatel för att täcka hela tårta med blandningen. Ska vara ett rikligt lager med blandningen så att tårtan håller sig saftig, och inte blir torr, plus så att garneringen "fäster" på tårtan!
Plasta in tårtan och ställ i kylen till dagen efter, serveringsdagen!

Morgonen för dagen då smörgåstårtan ska bli serverad kan man garnera den, och sedan låta vila i kylen igen tills serveringstillfället. Garnera tårtan som du vill, med vad du vill! Jag använder finhackad isbergssallad uppe på smörgåstårtan innan annan garnering läggs på. Jag garnera alltid olika, fantasin har inga gränser!


Tips!
Jag älskar färskost och har bytt ut majonnäsen i skinkfyllningen mot (200 gram) färskost några gånger för att få en rundare smak på fyllningen.

Två tips för snygga sidor är:
1: Finhacka isbergssallad och pressa fast längs sidorna.
2: Skala och dela gurkan i bitar lika höga som tårtan, och hyvla sedan gurkan tunt och pressa fast längs sidorna (ev klipp gurkan om den blir högre än tårtan, se till att få raka kanter runt om).



***


Smörgåstårta för demivegitarian

Gör denna endast på grund utav att min syster inte äter kött men fisk... Dock äter hon nog inte upp denna själv, den blev för stor för en person!
Fyllningen med förkokta ärtor och morötter är en ny fyllning som jag prövar på, men denna fyllningen använde alltid mamma och hennes väninna i sina tårtor, ska bli kul och smaka!

(8 personer)

24 skivor formbröd, kantskuret (Mått 2x3, 4 lager bröd)

Tonfiskfyllning:
1 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
2 burkar tonfisk
2 msk senap
2 msk chilisås
1/2 dl dill, fryst 

Äggfyllning:
3 ägg, kokta och delade till strimlor (dela 2 gånger i äggdelare)
1 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
1/2 dl dill, fryst

Ärt/Morotfylling:
1 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
1 burk ärtor och morötter, förkokta

Runt om:
1/2 dl crème fraiche
200g färskost

Garnering:
Precis vad du vill!

Gör så här:
Blanda ihop alla fyllningar i varsin bunke.
Lägg en botten av kantskurna bröd (2x3) på en bricka.
Bre ut tonfiskfyllning över hela botten, täck över med bröd och bre på äggfyllningen, lägg på bröd och bre ut ärt/morotsfyllning och avsluta med ett lock av bröd. 
Blanda ihop färskost och crème fraiche och använda en spatel för att täcka hela tårta med blandningen. Ska vara ett rikligt lager med blandningen så att tårtan håller sig saftig, och inte blir torr, plus så att garneringen "fäster" på tårtan!
Plasta in tårtan och ställ i kylen till dagen efter, serveringsdagen!

Morgonen för dagen då smörgåstårtan ska bli serverad kan man garnera den, och sedan låta vila i kylen igen tills serveringstillfället. Garnera tårtan som du vill, med vad du vill. Jag använder finhackad isbergssallad uppe på tårtan innan annan garnering läggs på. Jag garnerar alltid olika, fantasin har inga gränser!




Kommentarer

  1. Du är så duktig! Det va supergott!

    SvaraRadera
  2. Det är ju en hel del pillande med det där men jag vet ju hur goda dina smörgåstårtor är.
    Såg du att det blev ett hjärta där du bredde ut färskosten?
    Kram!

    SvaraRadera
  3. Yey ingredienser och fina bilder :) Vattnas redan i munnen. Får se hur bra jag lyckas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kommer ju lyckas! Du är jätteduktig! :)
      Kramar

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg