onsdag 15 januari 2014

Bland snöflingor och brödbak.

NU har snön fallit till backen och minusgraderna ökat.
Det är bara att bita ihop och stå ut, det är ju inget nytt med att vi får vinter!
Trist bara att vintern väntade så länge med att anlända.
Men men, efter vintern kommer vår och efter vår kommer sommar!
Bara att försöka se framåt!
Och! Jag har hellre snö och ett par minusgrader än regn, några plusgrader och grått skitväder!
Har lite vinterbilder som jag och sambon tog på vår snöpromenad på landet i söndags!
Idag har snöflingorna fallit hela dagen, men jag och sambons syster kom ut på en långpromenad, vilket var jättehärligt!
Nu är det dock skönt att vara inne, har hunnit med att baka två sorters bröd idag och den ena sorten (som jag provsmakade) var supergod!
Recept längst ner!


Pappa plogar.

Gizmo är redo för en promenad i skogen!

Sambon fotade mig och Gizmo på vår promenad.

Gizmo och sambon.

Snöigt landskap.

Sambon mitt i skogen.

Vackert i skogen med all snö.

Gizmo bland all snö.

Väldigt vackert med all snö!

Här var det snö!




Morotsbröd

3 bröd.

Ingredienser:
5 dl mjölk
50 g jäst
25 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk honung
1 msk sirap
3 dl finrivna morötter
13-14 dl lantvetemjöl
1 ägg
Solroskärnor
Örtsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till fingervärme (37 grader). Häll mjölken över jästen och rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt smör, salt, honung, sirap, morötter och nästan allt mjöl. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Jäs degen under bakduk 30 minuter.
Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och dela i tre delar. Forma delarna till runda bröd och lägg dem alla på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa 20 minuter.
Pensla bröden med uppvisat ägg och strö över solroskärnor och sedan örtsaltet.
Grädda mitt i ugnen 15 - 20 minuter.
Låt bröden svalna på galler under bakduk.



Mmm, morotsbröd!




4 kommentarer:

  1. Morjens! säger vi i Finland!
    Och tack för receptet, det ska testas!
    Fina bilder, ni tycks ha lika mycket/lika lite snö som vi - hur man nu tar det :-)
    Och vyerna känner man ju igen sedan jul!
    Kramar till er alla!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Receptet är verkligen värt att prova! Supergoda bröd blir det!
      Ja snö finns det och det fortsätter att falla mera!
      Kramar tillbaka!

      Radera
  2. Fina bilder...och tack för receptet :)

    SvaraRadera