tisdag 12 november 2013

Aprikos- & Valnötsbröd!

Eftersom jag inte är ett så stort fan av (alltså tröttnat på) att äta smörgåsar med ost till frukost så har det blivit en hel del yoghurt med müsli och kardemummaskorpor, som är sååå gott!
När det köps bröd hem till oss så blir det ofta nån typ av mörkt råg/fiberbröd.... Hm...
Bröd som jag gärna vill kalla skooosulor!
Visst! Dessa typer av bröd ska vara mättande och nyttiga, men faaan, det tar minst en halvtimme att äta upp! Seeegt, och tuggit värre.
Men! Vitt bröd däremot, det onyttiga och faaarliga brödet, det kan man minsann tugga i sig snabbt och äta sjukt mycket utav istället! Hm.
I alla fall! När man botaniserar runt i matbutiken så är brödsortimentet så tråååkigt! Och! Sen blir man ju lite fundersam över om en del utav köpebröden innehåller massa konstiga ingredienser... Hittade ett rågbröd som gick ut 2015!!! WHAAAT!?
Titt som tätt dyker det upp debatter om mat och dess verkliga innehåll, och jag försöker blunda för det, men det går inte!
Jag börjar bli mer och mer skeptiskt när jag ska handla mat... Funderar bara mer och mer på vad det är man köper hem egentligen... Vad är det som vi stoppar i magen?!
Aaaa well well....
Nu framöver, och fortsatt framåt, ska jag se till att fylla frysen med gott och (delvis!) nyttigt hembakat bröd... För hembakat smakar ju absolut bäst! Inga mera skosulor!
I måndags bakade jag ett bröd med aprikoser och valnötter, som blev riktigt gott!




Aprikos- & Valnötsbröd

Ett gott bröd man snabbt svänger ihop och slänger in i ugnen, men som behöver gräddas väl och som behöver en god vilopaus därefter.

2 stycken bröd.

Ingredienser:
7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
200 g aprikoser
100 g valnötter
1 liter filmjölk
1 ½ tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj två avlånga 1½ liters brödformar och strö i lite grahamsmjöl så att det täcker runt om i formarna.
Dela aprikoserna och hacka valnötterna grovt (eller behålla dem hela).
Blanda ihop alla mjölsorter och blanda sedan ner salt, solrosfrön, linfrön, aprikoser och valnötter.
Ta en ny bunke och blanda ihop filmjölk, sirap och bikarbonat noga innan man försiktigt rör ner det i mjölblandningen till en tjock och jämn smet.
Fördela smeten i formarna och strö lite grahamsmjöl över bröden.
Placera bröden längst ner i ugnen i ca 1½ timma. (Kolla av så att bröden inte blir för mörka, lägg i så fall över lite folie eller skydda med en plåt över.)
Använd en sticka för att kolla att de är färdiggräddade, eller knacka och hör efter om det låter ihåligt.
Stjälp upp bröden på galler och linda in dem i kökshanddukar och låt dem vila i (minst) 5 timmar.


Bakdags!
(Kan tillägga att elvispen behövdes inte!)

Nu ska bröden ta sin tid och gräddas i ugnen!

Efter flera timmars vila ansåg jag att bröden var
redo för att provsmakas!

Gott gott gott!
Avnjutes med ett härligt lager extrasaltat bregott!





2 kommentarer:

  1. Kanske ska testa nån gång! Brödet vi åt i höstas hos dig var ju också jättegott och mycket mer mättande än vad de ljusa bröden från affären är.

    SvaraRadera
  2. Ja! Testa testa!
    Jag gjorde nya bröd men denna gång blev det hasselnötter och tranbär i!
    Finns nog hembakat bröd nästa gång ni kommer ska du se! ;-)

    SvaraRadera