torsdag 18 april 2013

Bröd bröd bröd!

Jag älskar hembakat!
Enligt min melodi finns det inge bättre än hembakat.

I tisdags fick jag ett ryck och bakade två sorters bröd.
Yummy yummy!
Gjorde Grovt bikarbonatbröd som snabbt rördes ihop och gräddades på en gång.
Under tiden som de två bröden gräddades i ugnen passade jag på att röra ihop degen till Långepannebröd som skulle jäsas i två omgångar innan det var dags att grädda i ugnen.
Prima prima!

Jag var redo i mitt fiina förkläde för brödbak!
Posera mera!

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Grovt BikarbonatBröd.
Nyttigt bröd med bland annat rågkross, linfrön och solroskärnor som bakas med bikarbonat, vilket gör att brödet inte behöver jäsas. Det är bara att röra ihop och grädda. Brödet är gott att servera som frukostbröd med olika slags pålägg eller som bröd till maten.
Brödet går bra att frysa.

Till 2 bröd.

6½ dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
2 dl rågkross
2 dl solroskärnor
1 dl linfrön
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
1 liter filmjölk

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt sirap och filmjölk och arbeta snabbt ihop till en lös deg.
2. Häll degen i två smorda (ev kan man ha i grahamsmjöl som "ströbröd") avlånga formar, ca 1½ liter.
3. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1½ timme (Jag täckte bröden med en plåt de sista 10 - 15 minuterna). Låt bröden stå kvar i formarna ca 5 minuter innan de stjälps upp och får kallna på galler.


Här ska det bakas bröd!

Dags för bröden att gräddas!

Det grova bikarbonatbrödet är färdigt för att ätas!
Mums!

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Långpannebröd.
För den som är nybörjare på brödbakning är det här ett bra bröd att ta sig an. Det är mycket lättbakat och bara att trycka ut i långpannan efter första jäsningen. Brödet är hållbart i frysen cirka sex månader. 

Till 20 rutor.

50 g jäst
5 dl mjölk
2 msk smör
2 msk honung
(Ev. 2 msk sirap)
1 msk salt
1 dl linfrön
5 dl rågsikt
ca 6½ dl vetemjöl

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret försiktigt i en kastrull, häll sedan över mjölken i kastrullen och värm till fingervarm, 37 grader. Häll lite av mjölk+smör-blandningen över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt resten av mjölkblandningen, honung, (ev sirap), salt, linfrön, rågsikt och nästan all vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter.
2. Klä en långpanna, ca 30x40 cm, invändigt med bakplåtspapper. Häll lite mjöl runt om på bakplåtspappret så slipper man att degen fastnar i pappret. Mjöla händerna och tryck ut degen i långpannan. Skåra rutor genom att trycka en degskrapa ända ner i bottnen. Strö över lite mjöl och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
3. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. Låt det svalna på galler.Preppat och klart för att göra Långpannebröd!

Dags för gräddning!

Tadaah! Då var brödet gräddat och klart!
Yummy yummy in my tummy!Använt boken Baka Bröd (Allt om mat) till min hjälp, men har gjort några få ändringar. Bröd med min tvist!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar